Leczo z cukinią i bakłażanem


Przepisy / sobota, Wrzesień 22nd, 2018

Dzisiaj kolejny danie od mojego taty – leczo z cukinią i bakłażanem. Tym razem typowe danie mięsne, którym zostałam uraczona podczas ostatniej wizyty w domu rodzinnym 😉 Było pycha! Przepis oryginalnie pochodzi stąd, ale wrzucam zmodyfikowaną wersję poniżej.

Możesz oczywiście zrobić wersję vege pomijając kiełbasę, ale wtedy proponuję dodać do tego jakieś białko – ciecierzycę, soczewicę lub tofu 😉 Jeśli wybierasz wersję mięsną pamiętaj, żeby wybrać dobrą jakościowo kiełbasę – patrz nie tylko na zawartość mięsa, ale także na listę składników (nie wybieraj np. takiej z glukozą czy ulepszaczami smaku; i idealnie byłoby bez konserwantów, ale to akurat jest ciężkie).

Składniki

  • Kiełbasa śląska 200 g
  • Passata pomidorowa 200 ml
  • 2 kostki biulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 marchewki
  • 1 średni bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 2 małe cukinie
  • Przyprawy do smaku: bazylia,oregano, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy.
  2. Kiełbasę kroimy w kostkę.
  3. Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek, a następnie dodajemy kiełbasę i całość podsmażamy przez chwilę.
  4. Marchew oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  5. Paprykę, cukinię i bakłażana kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do garnka i chwilę dusimy.
  6. Dodajemy passatę pomidorową oraz kostki bulionowe, cebulę, czosnek i kiełbasę. Całość dusimy jeszcze przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Pod koniec duszenia doprawiamy leczo do smaku oregano i ostrą papryką.
  8. Na talerzu posypujemy danie natką pietruszki.

Możesz także podać leczo z porcją węglowodanów – np. dodając do garnka także ciecierzycę albo już na talerzu brązowy ryż.

Smacznego!

Ps. Sprawdź inne jednogarnkowe propozycje na moim blogu, np. zieloną soczewicę z marchewką i fasolką lub krewetki z warzywami i curry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *