Bezglutenowe aglio olio


Przepisy / wtorek, Wrzesień 11th, 2018

To, że nie mogę jeść pszenicy nie oznacza, że pożegnałam się z makaronami 😉 Próbowałam różnych, m.in. gryczanego, z soczewicy, z ciecierzycy… ale ostatnio naszła mnie ochota na najzwyklejszy kukurydziany. Jako, że jednocześnie chodził za mną czosnek, a ostre rzeczy mogę jeść zawsze i wszędzie… powstało najzwyklejsze agio olio. Tyle, że w wersji bezglutenowego. Mega proste, mega szybkie i jak dla mnie mega smaczne.

Poniżej przepis na jedną porcję.

Składniki

  • 100-120g makaronu kukurydzianego spagetti (dostępny nawet w Żabce)
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 mała ostra papryczka (lub mniej) – ja nie miałam akurat, więc skorzystałam z oliwy z chili i czosnkiem
  • natka pietruszki do posypania
  • opcjonalnie parmezan lub inny twardy ser do posypania

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. Jeden ząbek czosnku siekamy, drugi kroimy w plasterki.
  3. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek, ale nie dopuszczamy do jego przypalenia.
  4. Dodajemy jeszcze 3-4 łyżki oliwy z chili lub zwykłej dodając posiekaną papryczkę.
  5. Na patelnię wrzucamy odcedzony makaron i mieszamy jeszcze przez 1-2 minuty na małym ogniu.
  6. Przekładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki i ewentualnie startym serem.

Gotowe! Mniam!

Bezglutenowe aglio olio

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *