Proste placki bezglutenowe na mące gryczanej


Przepisy / środa, Sierpień 15th, 2018

Jak już pewnie doskonale wiecie uwielbiam różnego rodzaju placuszki 🙂 Nie tylko ze względu na ich smak, ale także łatwość przygotowania. A także możliwości modyfikacji! Większość placków, które przygotowuje są z dodatkiem banana, ale kocham też np. dyniowe. Tym razem wrzucam nową wersję przetestowaną niedawno, właśnie na bazie banana – proste placki bezglutenowe na mące gryczanej.

Placuszki posypałam cukrem pudrem. Wróć…. ksylitolem-pudrem 😉

Składniki

  • jeden dojrzały banan
  • pół szklanki mąki gryczanej (możesz dodać nieco więcej, w zależności jak duży jest banan ;))
  • dwa jajka
  • odrobina ksylitolu (można pominąć)
  • olej do smażenia (u mnie z pestek winogron)
  • opcjonalnie: odrobina proszku do pieczenia (ja nie dodaję)

Przygotowanie

  1. Kroimy banana na kawałki i wrzucamy do miski.
  2. Dodajemy mąkę i jajka, a także ksylitol.
  3. Wszystko blendujemy na gładką masę. Możesz także zostawić małe kawałki bananów, będzie bardziej wyraźny smak 😉
  4. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje na placuszki i smażymy chwilkę z obu stron. Konsystencja powinna być gęsta, ale też nie za bardzo – powinna bez problemu „wylewać” się z łyżki.
  5. Przed podaniem posypujemy ksylitolem-pudrem.

No i tak…. gotowe!

Placki możesz też podać z jogurtem sojowym lub naturalnym i owocami. Albo np. z masłem orzechowym lub dżemem. Jak sobie wymyślisz 😉 Daj znać czy smakowało!

Ps. Zajrzyj też na pierwotną wersję tych placuszków – znajdziesz ją tutaj.

Proste placki bezglutenowe na mące gryczanej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *