Jaglanka z czarnymi porzeczkami i bananem


Przepisy / wtorek, Kwiecień 3rd, 2018

Masz ochotę na szybkie słodkie śniadanko? Jaglanka jest zawsze dobrym pomysłem 😉 Tym razem na stole wylądowała jaglanka z czarnymi porzeczkami i bananem z dodatkiem kawałków migdałów. Gotowana na mleku owsianym. Dzięki takiemu połączeniu dostarczamy sobie z samego rana dużo wartościowych składników!

Kasza jaglana – ma dużo łatwo przyswajanego białka, jest świetnym źródłem witamin z grupy B, żelaza i miedzi; nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i posiada właściwości antywirusowe.

Mleko owsiane – źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, potasu, wapnia, miedzi, fosforu, cynku i magnezu; zawiera także dużo błonnika.

Czarne porzeczki – zawierają bardzo dużo witaminy C, A oraz flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie różnych toksycznych związków; czarne porzeczki redukują także poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi.

Banan – przede wszystkim skarbnica potasu, ale zawiera także witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B; ponadto błonnik, magnez, fosfor i wapń; banany pomagają także obniżyć poziom cholerterolu.

Migdały – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, miedzi i błonnika; korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają tyciu.

 

Składniki:

  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • szklanka mleka owsianego (może być inne)
  • średni banan
  • garść czarnych porzeczek (u mnie mrożone)
  • nieduża garść migdałów

Przygotowanie:

  1. Przepłukujemy kaszę jaglaną pod strumieniem zimnej wody.
  2. Gotujemy mleko i dodajemy kaszę jaglaną. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 min, a właściwie do wyparowania „wody”.
  3. Do gorącej kaszy jaglanej dodaje,my porzeczki i mieszamy przez chwilę utrzymując rondelek na niewielkim ogniu. Gdy kasza przejmie kolor porzeczek, dodajemy pokrojonego banana.
  4. Przekładamy do miseczki i posypujemy pokrojonymi migdałami.

Gotowe – porcja dla jednej osoby 😉 Smacznego!

13 Replies to “Jaglanka z czarnymi porzeczkami i bananem”

  1. hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up something new from right here.
    I did however expertise several technical points using this web site,
    as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to
    load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK?
    Not that I’m complaining, but slow loading instances
    times will very frequently affect your placement in google and can damage your
    high-quality score if ads and marketing with Adwords.
    Well I am adding this RSS to my email and could look out
    for a lot more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again very soon.

  2. Howdy are using WordPress for your blog platform? I’m new to
    the blog world but I’m trying to get started and create my
    own. Do you require any html coding knowledge to make your own blog?
    Any help would be really appreciated!

  3. I do trust all the concepts you have offered on your post.
    They’re really convincing and can definitely work. Nonetheless,
    the posts are too brief for novices. May just you please lengthen them a little from subsequent time?
    Thank you for the post.

  4. Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your site,
    how can i subscribe for a blog site? The account helped me
    a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your
    broadcast provided bright clear concept

  5. Unquestionably consider that which you said.
    Your favourite reason seemed to be on the net the easiest thing to be mindful of.
    I say to you, I certainly get annoyed even as folks
    think about concerns that they plainly do not recognise about.
    You controlled to hit the nail upon the highest and outlined out the
    whole thing without having side-effects , people can take a signal.

    Will probably be back to get more. Thanks

  6. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog
    and was wondering what all is needed to get set
    up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
    I’m not very web savvy so I’m not 100% positive.
    Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
    Cheers

  7. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam
    remarks? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise?
    I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *