Jaglanka z czarnymi porzeczkami i bananem


Przepisy / wtorek, Kwiecień 3rd, 2018

Masz ochotę na szybkie słodkie śniadanko? Jaglanka jest zawsze dobrym pomysłem 😉 Tym razem na stole wylądowała jaglanka z czarnymi porzeczkami i bananem z dodatkiem kawałków migdałów. Gotowana na mleku owsianym. Dzięki takiemu połączeniu dostarczamy sobie z samego rana dużo wartościowych składników!

Kasza jaglana – ma dużo łatwo przyswajanego białka, jest świetnym źródłem witamin z grupy B, żelaza i miedzi; nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i posiada właściwości antywirusowe.

Mleko owsiane – źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, witaminy E, żelaza, potasu, wapnia, miedzi, fosforu, cynku i magnezu; zawiera także dużo błonnika.

Czarne porzeczki – zawierają bardzo dużo witaminy C, A oraz flawonoidów, które hamują powstawanie w organizmie różnych toksycznych związków; czarne porzeczki redukują także poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi.

Banan – przede wszystkim skarbnica potasu, ale zawiera także witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B; ponadto błonnik, magnez, fosfor i wapń; banany pomagają także obniżyć poziom cholerterolu.

Migdały – źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, miedzi i błonnika; korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom cholesterolu, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają tyciu.

 

Składniki:

  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • szklanka mleka owsianego (może być inne)
  • średni banan
  • garść czarnych porzeczek (u mnie mrożone)
  • nieduża garść migdałów

Przygotowanie:

  1. Przepłukujemy kaszę jaglaną pod strumieniem zimnej wody.
  2. Gotujemy mleko i dodajemy kaszę jaglaną. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 min, a właściwie do wyparowania „wody”.
  3. Do gorącej kaszy jaglanej dodaje,my porzeczki i mieszamy przez chwilę utrzymując rondelek na niewielkim ogniu. Gdy kasza przejmie kolor porzeczek, dodajemy pokrojonego banana.
  4. Przekładamy do miseczki i posypujemy pokrojonymi migdałami.

Gotowe – porcja dla jednej osoby 😉 Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *