Szybki kurczak z warzywami i orzeszkami pini


Przepisy, Zdrowe odżywianie / poniedziałek, Marzec 26th, 2018

Mięso w mojej diecie pojawiło się już jakiś czas temu, ale staram się nie jeść go często. Co ciekawe, mimo iż wcześniej byłam totalnym mięsożercą, przez ponad pół roku diety 100% wegetariańskiej wcale mi go nie brakowało 😉 I mojemu organizmowi również – czerpał białko z dużej ilości ryb, strączków i warzyw (te bogate w białko to np. brokuły i groszek). Ale w związku z tym, że kurczaka i indyka bardzo lubię, w weekendy z reguły wrzucam do diety. Tym razem bardzo spontanicznie wskoczył szybki kurczak z warzywami i orzeszkami pini. Przygotowanie jest banalnie proste, a całość nie zajmie Ci więcej niż pół godzinki. Mam nadzieję, że posmakuje 😉

Z podanego przepisu wyjdzie solidna porcja dla jednej osoby. Oczywiście możesz dowolnie zmieniać proporcje składników w zależności od własnych preferencji. Pamiętaj tylko, żeby wybierać dobrej jakości mięso, szczególnie jeśli chodzi o kurczaka. Większość z nich jest bowiem naszpikowana hormonami i przez całe życie żyje w stresie 🙁 a negatywne tego efekty przekładają się na stan naszego organizmu – zjadając mięso takich kurczaków zjadamy także wszelkie hormony i antybiotyki, które zostały im wcześniej podane.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • garść różyczek z brokuła
  • 1/2 papryki
  • 1 mała marchewka
  • 2 pomidory suszone w oleju
  • mała cebula
  • garść orzeszków pini
  • oliwa z oliwek rafinowana (lub inny olej do smażenia)
  • sól, pieprz, czosnek (w proszku)

Możesz też dodać sos sojowy, fajnie będzie komponował się z orzeszkami. Ja nie dodawałam, bo ciężko znaleźć taki bezglutenowy…

Przygotowanie:

  1. Paprykę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na sitko do gotowania na parze dodając brokuła. Gotujemy ok. 7-8 min (tak, żeby brokuł pozostał lekko twardy).
  2. W międzyczasie kroimy kurczaka na mniejsze kawałki i przyprawiamy. Kroimy cebulę w kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie, po chwili dodajemy kurczaka i wszystko smażymy na dość dużym ogniu. Na chwilę ogień zmniejszamy, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez kilka minut.
  3. Zdejmujemy pokrywkę pozwalając, żeby woda trochę wyparowała, dorzucamy pokrojone suszone pomidory i orzeszki pini w całości. Chwilę podsmażamy i dodajemy ugotowane warzywa.
  4. Chwilę mieszamy, dodajemy ew. sos sojowy (u mnie bez) i gotowe.

Smacznego 😉 Mamy nasz obiad – szybki kurczak z warzywami i orzeszkami pini. Daj znać czy smakowało!

Ps. Danie można też odłożyć na następny dzień i zjeść w pracy jako sycącą sałatkę 😉

Szybki kurczak z warzywami i orzeszkami pini

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *