Dobrze wiecie, że uwielbiam jajka! A jak dorzucę do tego kwestię ich pozytywnych właściwości to nie ma przeproś – muszą znaleźć się u mnie w diecie co 2-3 dni. Zazwyczaj zajadam je na śniadanie – dają mi dużo energii! Ostatnio staram się nie łączyć ich z węglowodanami, w związku z czym zwiększam porcję warzyw. No i kombinuję z różnymi jajecznicami i omletami 🙂 🙂 Dzisiaj łapcie przepis na jedną z nich – przed Wami jajecznica z zielonymi warzywami!
Oczywiście jajecznicę potrafi wykonać chyba każdy, ale wiem, że czasem brakuje inspiracji. Dlatego, mimo iż przepis banalny – zamieszczam 🙂
Składniki:
- 2 jajka
- pół cukinii
- 1/3 zielonej papryki
- trochę szczypiorku
- olej lub oliwa z oliwek (rafinowana) do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię i paprykę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju przez chwilę. Przykrywamy i dusimy ok. 5-6 min.
- Wbijamy jajka i mieszamy dodając pokrojony szczypiorek. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Ps. Sprawdźcie też inne przepisy na jajecznice np. z zielonym groszkiem i pomidorami.