Prosty pęczak z papryką i cukinią


Przepisy / czwartek, Luty 15th, 2018

Kolejne mega proste, jednogarnkowe danie. Świetnie nadaje się do zabrania jako obiad do pracy, ale także na porządne śniadanie 🙂 Pęczak z papryką i cukinią to zdecydowani jedno z moich ulubionych dań tego typu. Podane ilości to porcja dla jednej osoby. Oczywiście możesz zrobić to po swojemu – np. dodać więcej warzyw 🙂 W ogóle możesz dodać też inne! Co Ci będzie pasować!

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (rafinowanej)
  • oregano i bazylia w proszku

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie.
  2. Dosłownie po chwili dodajemy pokrojoną w niedużą kostkę paprykę. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez ok. 5-6 min.
  3. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną cukinię i dusimy kolejne ok. 5 min.
  4. Na patelnię dodajemy pęczak i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę od czasu do czasu mieszając. Gdy pęczak będzie gorący zdejmujemy z ognia i gotowe.

Smacznego 🙂

pęczak z papryką i cukinią

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *