Krewetki z soczewicą i zielonym groszkiem


Przepisy / sobota, Luty 10th, 2018

Bardzo spontaniczne danie i dość nietypowe połączenie. Bardzo sycące, z dużą ilością białka. Wparowałam do domu głodna jak wilk bez większego planu na obiad. Przygotowane były jedynie krewetki 😀 Sprawdziłam co mam w lodówce i zdecydowałam się połączyć je z zieloną soczewicą. Dodałam też groszek i oto są one – krewetki z soczewicą i zielonym groszkiem!

Składniki:

  • 100-120 g krewetek ugotowanych
  • niepełna szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oleju (u mnie ryżowy) lub oliwy z oliwek (rafinowanej)
  • odrobina ostrej papryki w proszku

Przygotowanie:

  1. Krewetki wkładamy do miseczki. Dodajemy olej, sok z cytryny, pokrojony w maleńką kosteczkę imbir, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnki i paprykę. Zostawiamy na ok. 30 min (nie jest to konieczne, ale wtedy krewetki bardziej przesiąkną przyprawami).
  2. Krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy przez chwilę na dość dużym ogniu.
  3. Następnie dodajemy soczewicę i zielony groszek, zmniejszamy ogień i nakrywamy pokrywką. Dusimy przez ok 5-7 min od czasu do czasu mieszając.

I tyle. Gotowe. Szybkie, łatwe i…. pyszne 🙂

Ps. Jeśli wolicie wersję z ryżem to taka też jest na blogu –> tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *