Jak już wielokrotnie pisałam, jestem mega zabieganą osobą i nie mam za dużo czasu na gotowanie 🙂 Dlatego staram się wybierać (lub wymyślać ?) bardzo proste dania. W trakcie tygodnia obiady jem w pracy zabierając je podgrzane w termosie, więc większość z nich jest „jednogarnkowa”. Na tego typu rzeczy mam milion pomysłów, z czego tylko część została już wdrożona 🙂 Dzisiaj podrzucam Ci jeden z nich – mega prosty makaron bezglutenowy z pomidorami. No i oczywiście zestawem innych warzyw 🙂 Przygotuje go każdy, gwarantuję Ci! No i szybciutko 🙂
Składniki:
- makaron bezglutenowy (ja wybieram kukurydziany lub taki z połączenia mąk: kukurydzianej, ryżowej i gryczanej)
- pomidory z puszki ok. 300 g
- 3-4 suszone pomidory w oleju
- pół papryki zielonej
- 1/3 bakłażana
- 1/2 małej puszki kukurydzy
- 1/2 średniej cebuli
- papryka w proszku (trochę słodkiej, trochę ostrej)
- 1 suszona papryczka chili (opcjonalnie)
- ząbek czosnku
- rafinowana oliwa z oliwek do smażenia (może być też dobry olej)
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (najlepiej al dente).
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy.
- Kroimy paprykę i bakłażan na małe kawałki i dorzucamy na patelnię. Dusimy pod przykryciem razem z cebulą i czosnkiem, po ok. 7-10 min dorzucamy pokrojone drobno suszone pomidory. Smażymy jeszcze przez chwilkę.
- Jeśli pomidory z puszki nie są krojone to kroimy je w kostkę i dorzucamy na patelnię. Zaraz potem dodajemy kukurydzę i przyprawy. Jeśli chcesz mieć sos bardziej ostry to po prostu dodaj jeszcze jedną suszoną papryczkę chili. Zostaw na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, żeby z pomidorów zrobiła się w miarę gładka masa. Trzymając patelnię na małym ogniu dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
- Całość możesz posypać startym parmezanem. Ja niestety jeszcze nie mogę jeść nabiału… ale jakbym mogła to na pewno tak bym zrobiła 🙂
Gotowe! Smacznego ??
Ps. Makaron możesz zamienić na coś innego – np. brązowy lub czarny ryż. Albo cieciorkę 🙂