Sałatka z roszponką i soczewicą


Przepisy / czwartek, Grudzień 21st, 2017

Pewnie zauważyliście, że na blogu nigdy nie było jeszcze żadnej sałatki czy surówki. A to dlatego, że przez długi okres mojej diety musiałam unikać surowych warzyw. Teraz (wreszcie!) już je jem. Co więcej… stanowią mocną podstawę mojego jadłospisu. Eksperymentuję więc często dobierając różne składniki 🙂 Na pierwszy rzut moja ulubiona – sałatka z roszponką i soczewicą. Dzięki soczewicy sałatka jest sycąca, a dzięki kukurydzy, którą do niej dodaję – zyskuje przyjemny, słodkawy smak ?

Pełna lista składników poniżej. Często przygotuję ją w wersji bez pomidorków i także jest pyszna!

Nie spisuję proporcji – dodajcie więcej tego co najbardziej lubicie 🙂

Składniki:

  • roszponka
  • zielona soczewica
  • kukurydza z puszki (najlepiej ekologiczna)
  • pomidorki koktajlowe
  • słonecznik
  • oliwa z oliwek (nierafinowana)
  • sól, pieprz, oregano, tymianek

Przygotowanie:

  1. Zieloną soczewicę namaczamy w zimnej wodzie przez min. 8 godzin. Następnie gotujemy – ja gotuję ok. 12 min. Zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Roszponkę dzielimy na mniejsze „kawałki”. Pomidorki kroimy na pół. Kukurydzę odsączamy z wody.
  3. Wrzucamy wszystko za wyjątkiem przypraw i oliwy do miski.
  4. Przygotowujemy sos: łączymy oliwę z przyprawami. Pieprzu dodajemy jedynie szczyptę. Soli niewiele więcej.
  5. Dolewamy sos do pozostałych składników i mieszamy.

Gotowe 🙂 Smacznego!

Ps. Sałatka nieźle się przechowuje w lodówce. W związku z tym ja przygotowuję od razu porcję na dwa dni. Pakuję w pudełka i zabieram ze sobą do pracy. Jeśli jem w domu – podaję np. z pieczonymi batatami (tutaj przepis).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *