Chrupiące frytki z piekarnika


Przepisy / czwartek, Grudzień 14th, 2017

Lubicie frytki? Ha! Kto nie lubi 🙂 Dlatego dzisiaj przepis na chrupiące frytki z piekarnika 🙂

Wszyscy wiemy jak bardzo niezdrowe są frytki w wersji klasycznej, czyli smażonej na głębokim tłuszczu. Zwłaszcza, gdy jemy je w knajpach czy przybytkach fast foodowych. O zgrozo! Tam, po pierwsze, nie wiadomo z czego są wykonane. Czasem z ziemniaków – super! Czasem z ziemniaczanej mrożonej papki – już trochę gorzej. A czasem… z ziemniaczanej papki z dodatkiem sporej ilości chemii (np. te z McDonalds zawierają aż 14 różnych konserwantów!). Nie wiemy też jak zostały przygotowane – często jest to olej kiepskiej jakości i… używany wielokrotnie. Nie wspomnę o samym fakcie ilości tłuszczu i kalorii jakich sobie dostarczamy 🙂

Alternatywą jest przygotowanie frytek samemu w domu – pokrojenia ziemniaków i użycia dobrego tłuszczu odpowiedniego do smażenia, czyli takiego z wysoką temperaturą dymienia. Co do tematu na czym smażyć i co jest najzdrowsze istnieje wiele sprzecznych opinii, ale chyba wszyscy są zgodni co do oleju rzepakowego (oczywiście do smażenia używamy tego rafinowanego). Więc ten najbezpieczniej mi Ci polecić 🙂

Jeszcze lepszą opcją są frytki z piekarnika! Problem w tym, że pieczone frytki z reguły nie są tak chrupiące jak te smażone. Są jednak na to odpowiednie sposoby! Ja przygotowuję frytki wg poniższego 🙂 Chwilę dłużej to trwa, ale moim zdaniem warto. Ja poza tym, że walczę o chrupiącą skórkę to jeszcze przyprawiam ziemniaki na ostro, dzięki temu są jeszcze smaczniejsze!

Łapcie więc przepis na chrupiące frytki z piekarnika ?

Składniki:

  • ziemniaki
  • olej (u mnie słonecznikowy rafinowany, bo rzepakowego nie mogę)
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • tymianek
  • sól

Nie podaję proporcji, bo wszystko zależy od tego ile i jak duże ziemniaki wykorzystacie.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Ważne, żeby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości, żeby równomiernie się upiekły. Możesz też zamiast obierać ziemniaki to je dobrze wyszorować – będą jeszcze bardziej chrupiące. Mi się nigdy za bardzo nie chce 🙂
  2. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski i zalewamy lodowatą wodą (można nawet dorzucić kilka kostek lodu), dodajemy trochę cukru i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.*
  3. Ziemniaki wyjmujemy z garnka. Wlewamy tam świeżą wodę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy ziemniaki i gotujemy przez ok. 2-3 min.
  4. W międzyczasie do małej miseczki wlewamy olej, tymianek, paprykę słodką i odrobinę papryki ostrej. Wszystko mieszamy.
  5. Wyjmujemy ziemniaki z wody, suszymy ręcznikiem papierowym (bardzo ważne jest, żeby pozbyć się całej wody!) i dodajemy olej z przyprawami. Dokładnie mieszamy.
  6. Frytki wykładamy na blachę z papierem do pieczenia tak, żeby się ze sobą nie stykały. Pieczemy w ok. 180 stopniach przez ok. 20 min (musicie sprawdzać, bo długość pieczenia będzie zależeć od tego jak grube frytki zrobicie oraz od tego czy użyjecie termoobiegu czy nie).
  7. Gotowe frytki posypujemy solą.

No i są – chrupiące frytki z piekarnika!

Oczywiście frytki możecie zupełnie inaczej przyprawić, np. dodając rozmaryn, tymianek i czosnek.

* Namoczenie ziemniaków w lodowatej wodzie wypłucze część znajdującej się na ich powierzchni skrobi. Dzięki temu właśnie będą bardziej chrupiące.

11 Replies to “Chrupiące frytki z piekarnika”

  1. Undeniably believe that that you stated. Your favourite reason seemed to be on the web the easiest thing to understand of.
    I say to you, I certainly get annoyed whilst other folks consider issues that they just do not understand about.
    You managed to hit the nail upon the highest
    as smartly as outlined out the entire thing with no need side-effects
    , other people can take a signal. Will likely be back to
    get more. Thank you

  2. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much,
    However I am having issues with your RSS. I don’t understand the reason why I
    am unable to join it. Is there anyone else getting identical RSS issues?
    Anybody who knows the answer can you kindly respond?
    Thanks!!

  3. Excellent blog! Do you have any tips for aspiring writers?
    I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.
    Would you advise starting with a free platform like WordPress or go
    for a paid option? There are so many options out there that I’m totally confused ..
    Any suggestions? Appreciate it!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *