Murzynek bez glutenu, laktozy i cukru


Przepisy / poniedziałek, Grudzień 4th, 2017

Murzynek to chyba moje ulubione ciasto! Kojarzy mi się z dzieciństwem, ale mama od czasu do czasu przygotowuje go do tej pory. Możesz się jednak domyślić, że w wykonaniu mojej mamy to ciasto do najzdrowszych nie należy – zawiera mąkę pszenną, cukier i dużo kakao. Ja ze względu na swoją dietę żadnego z tych składników obecnie jeść nie mogę (pomijając fakt, że cukier i mąka pszenna to tak czy siak nic dobrego :)). Ostatnio udało mi się jednak przygotować całkiem niezły zamiennik: murzynek bez glutenu, laktozy i cukru. A nawet bez mąki! Nie będę oszukiwać – smakuje inaczej. Ale… u mnie ostało się tylko dwa dni ?

Bazą jest ciecierzyca i banan. Ciemną barwę zawdzięcza karobowi, który często używany jest przez alergików, ponieważ nie zawiera alergenów. Jest też naturalnie słodki (w przeciwieństwie do kakao) i zawiera sporo wapnia i potasu. Ma jednak dość specyficzny smak, więc jeśli możecie bez problemu jeść kakao to możecie użyć go zamiast karobu 🙂

Składniki:

  • 220-250g ciecierzycy z puszki (odsączonej)
  • dojrzały banan
  • 2 jajka
  • 2 łyżki karobu
  • 5 łyżek mielonych migdałów
  • ok. 1/3 – 1/2 szklanki ksylitolu (w zależności od preferencji)
  • miąższ z 1/4 laski wanilii
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zblendować na gładką masę.
  2. Masę przelać do foremki.
  3. Piec ok. 40 min w temperaturze ok. 180 stopni

Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Tzn. ksylitolem-pudrem 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *