Prosty krem dyniowo-marchewkowy


Przepisy / sobota, Listopad 25th, 2017

Zupy-kremy przez pierwsze miesiące mojej diety były podstawą jadłospisu. Wierzcie bądź nie, ale porcję kremu jadłam dwa razy dziennie 🙂 Rano – z dodatkiem kaszy lub strączków. Wieczorem – bez. Na początku wydawało mi się to nie do pomyślenia, ale szybko weszło w nawyk. Przyjemny nawyk ?

Mam kilka swoich ulubionych typów, które jako pierwsze wylądują na blogu. Co ważne – wszystkie moje zupy są jedynie z dwóch lub trzech podstawowych składników, a czasem zdarza się, że z jednego 😀 W związku z czym są łatwe w przygotowaniu i nie robią problemów w diecie rotacyjnej.

Łapcie przepis na pierwszą z nich – krem dyniowo-marchewkowy! Z podanych składników wyjdą dwie porcje zupy 🙂

 

Składniki: pół dużej dyni piżmowej, dwie średnie marchewki, pół cebuli, 1 cm kawałek imbiru, sól do smaku, 2 łyżki oliwy lub oleju, opcjonalnie: trochę bulionu (ja daję zawsze kawałek kostki warzywnej eko z dobrym składem)

Przygotowanie: Cebulę i dynię kroimy w kostkę, marchewkę w grubsze plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy delikatnie cebulę. Następnie wrzucamy dynię i marchewkę i jeszcze chwilkę smażymy cały czas mieszając. Dolewamy wodę – tak tylko, żeby dokładnie zakryć warzywa. Dodajemy bulion, drobno pokrojony imbir i sól. Gotujemy ok. 15 min na małym ogniu. Następnie blendujemy na gładką masę. Jeśli potrzeba – dodajemy trochę wody (w zależności od preferencji).

Smacznego!

 

Ps. Ja często gotuję więcej kremu, a następnie mrożę w plastikowych pudełkach. Opisuję odpowiednio na etykiecie i, gdy nie mam czasu ugotować czegoś na świeżo – wyjmuję opakowanie z porcją kremu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *