Bezglutenowe ciateczka dyniowo-owsiane z bananem i jabłkiem


Przepisy / sobota, Listopad 18th, 2017

Sezon dyniowy w pełni, warto to wykorzystać 🙂 Tym bardziej, że dynia to kolejna rzecz, którą odkryłam na diecie! Nigdy wcześniej nie znajdowała się w mojej kuchni, a teraz… króluje! Nawet poza sezonem 🙂

Zazwyczaj przyrządzam z niej kremy, ale tym razem skusiłam się na ciastka! I wyszło nieźle 🙂 Ciacha są bez jajka, bez cukru i bez laktozy. Jeśli użyjesz mąki i płatków owsianych bezglutenowych (czyli takich, które nie miały w procesie „produkcyjnym” styczności z innymi glutenowymi zbożami) – powstanie wersja bezglutenowa 🙂

Składniki: 300 g dyni, 3/4 szklanki mąki owsianej, 1 banan, 1 duże jabłko, 1 szklanka płatków owsianych, 2 łyżki oleju (ja użyłam słonecznikowego)

Przepis: Dynię kroimy w kostkę i pieczemy lub gotujemy na parze (ja ugotowałam) ok. 15 min. W międzyczasie obieramy jabłko i banana, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy olej, siemię lniane i ugotowaną dynię. Wszystko blendujemy na gładką masę. Dodajemy płatki i mąkę, mieszamy dokładnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko skraplamy go olejem. Wykładamy łyżką ciasto i rozgniatamy je kształtując talarki. Będą bardziej chrupiące jeśli będą cienkie. W zależności od grubości pieczemy przez 15-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego!

Ps. Inspiracją był dla mnie przepis od Aga ma Smaka:

Bezglutenowe ciasteczka owsiano-dyniowe bez cukru

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *