Jajko sadzone pod pierzynką z kaszy jaglanej


Przepisy / piątek, Listopad 17th, 2017

Uwielbiam jajka! Pierwsze cztery miesiące mojej diety eliminacyjnej (bez jajek) były straszne 🙂 Na szczęście teraz już jaja wcinam i czuję się po nich bardzo dobrze.

Najbardziej lubię wersję najprostszą – gotowane na miękko ? Ale czasem próbuję czegoś innego. Dzisiaj musiałam wykombinować coś z kaszą jaglaną, bo została mi z poprzednich dni i zaraz by się zepsuła. No i jest – jajo sadzone od pierzynką z kaszy jaglanej, papryki i cukinii. No dobra… Dwa jaja 😀

Składniki: 2 jajka, 1/5 średniej cukinii, 1/4 średniej papryki, 3/4 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej szczypta soli

Przygotowanie: paprykę i cukinię kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy warzywa, podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu (bez przykrycia). Dodajemy kaszę jaglaną i mieszając co jakiś czas smażymy przez kilka kolejnych minut. Po tym czasie zawartość paleni przesuwamy na boki, robiąc w środku miejsce na jajka. Dolewamy odrobinę oleju i rozbijamy jajka. Smażymy, aż zetną się z jednej strony i przerzucamy na drugą stronę. Moje skleiły się razem i wyszło coś w rodzaju omleta, częściowo wymieszanego oczywiście z pozostałymi składnikami, co się samo zadziało 🙂 Smażymy chwilkę na jajka na drugiej stronie i tyle. Gotowe 🙂

Mam nadzieję, że Tobie też posmakuje ? ? ?

IMG_20171117_080929_resized_20171117_083916112IMG_20171117_081037_resized_20171117_083917218IMG_20171117_081132_resized_20171117_083914841

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *