Ryż curry z krewetkami na ostro


Przepisy / piątek, Listopad 3rd, 2017

Chyba każdy ma jakieś jedzonko, którego nie cierpi. U mnie są to owoce morza. Jakoś nie mogę się przekonać! Większości nigdy w życiu nie próbowałam i mam duże opory, żeby to zrobić 🙂 Wyjątkiem są krewetki! Chociaż muszę się przyznać, że ich smak poznałam dopiero kilka lat temu i… nie od razu mi posmakowały. Ale teraz je uwielbiam!

Podobnie jak uwielbiam ryż, którego przez ostatnie pół roku bardzo mi brakowało. Niestety wyszedł mi w dość mocnej reakcji (w testach) i musiałam całkowicie z niego zrezygnować na 6 miesięcy… Niedawno jednak zaczęłam go wprowadzać do diety, co sprawia mi wielką przyjemność ❤

Wymyślam więc coraz to nowe potrawy z ryżem. Tym razem wersja właśnie z wspomnianymi krewetkami. Na ostro ???

IMG_20171027_133352_resized_20171027_015517232 (1)

Ps. Pamiętajcie, żeby wybierać ryż brązowy, czarny, czerwony lub jaśminowy – są mniej oczyszczone, więc mają najwięcej składników odżywczych!

Składniki: 250 g ryżu jaśminowego, ok. 200 g krewetek tygrysich gotowanych (ilość w zależności od preferencji), 200 g mrożonego zielonego groszku, 1/2 cebuli, 1/3 średniej papryki czerwonej, 3 łyżki oliwy z oliwek, jedna suszona papryczka chili, 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka papryki w proszku, ostra papryka w proszku (opcjonalnie, ilość wg preferencji), sól do smaku

Przygotowanie: Do miski wrzuć krewetki, dodaj oliwę, drobno posiekaną papryczkę chili, drobno pokrojoną czerwoną paprykę i paprykę w proszku. Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na 1-2 godziny. Ryż ugotuj wg preferencji – jeśli masz ryż w torebkach wysyp go z nich przed gotowaniem (woreczki podczas gotowania wytwarzają szkodliwe substancje). W międzyczasie ugotuj też groszek – ja zawsze robię to na parze. Rozgrzej patelnię i zeszklij cebulę pokrojoną w małe kostki. Dodaj przyprawione krewetki, smaż ok. 5-7 min. Zdejmij na chwilę z ognia, dodaj ryż, groszek, curry, ostrą paprykę i sól. Mieszaj wszystko na patelni na wolnym ogniu przez chwilę, jeśli chcesz – możesz dodać jeszcze trochę oliwy.

Gotowe, mniam ??!

IMG_20171027_133359_resized_20171027_015515989 (1)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *