Pieczona dorada z pietruszką i koperkiem


Przepisy / wtorek, Październik 17th, 2017

Znów muszę Ci się do czegoś przyznać. Zanim zaczęłam stosować moją obecną dietę bardzo rzadko jadałam ryby. A jak się zdarzało to wiadomo – głównie łosoś. Ewentualnie także dorsz, tilapia, w Wigilię karp. Cóż… zawsze wolałam burgery lub makarony ?

To jedna z ważniejszych zalet obecnego okresu – odkrywam nowe rzeczy! I co więcej, smakują mi! Obok strączków i owsianki, ryby to chyba moje największe odkrycie 🙂 Jako, że moja dieta zakłada rybkę co drugi dzień ?? nie mogę poprzestać na rzeczonym łososiu. Początkowo było trudniej, bo było zaledwie kilka, ciężko dostępnych ryb na mojej „dozwolonej” liście. Jedną z nich była dorada. Pierwszy raz jadłam ją w domu rodziców, kiedy to tata postanowił sprawić mi tę kulinarną przyjemność! Pokochałam ją od pierwszego wejrzenia ❤❤! A raczej od pierwszego kęsa ? Jej mięso jest przepyszne i takie delikatne….! Musisz spróbować!

Ryba taty miała łuski, kręgosłup i świeżo odciętą głowę, a jej przygotowanie zajęło trochę czasu. Ostatnio jednak udało mi się dostać w Marko (wspominałam już kiedyś, że tam jeżdżę po świeże ryby)… filety z dorady! Tanie nie są, ale ich smak i łatwość przygotowania rekompensują mi ten wydatek w pełni. Dorada w tej wersji jest naprawdę banalna w przygotowaniu, a całość nie zajmuje więcej niż 20 minut!

Składniki: filety z dorady, masło klarowane (może być zwykłe, ale ja musiałam wyeliminować nabiał ze względu na kazeinę, której masło klarowane nie zawiera), świeża pietruszka i koperek (ja użyłam mrożonej), kolendra w proszku, kawałek cytryny, ew. pieprz i sól (ja nie dodałam)

Przygotowanie: Filety płuczemy i osuszamy, skraplamy cytryną, kładziemy odrobinę masła. Na to trochę pietruszki i koperku oraz przyprawy w proszku. Kładziemy na folię (każdy filet oddzielnie) i zawijamy folię od góry – tak, żeby dość szczelnie zamknąć w środku rybkę. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika dosłownie na 10-12 min (filety z dorady są bardzo cienkie, pieką się ekspresowo). No i gotowe!

Rybę podałam z pieczonymi batatami. Przepis na wersję batatów na ostro tutaj.

Smacznego 🙂

IMG_20171016_175819_resized_20171016_080154112

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *