Ksylitol – dlaczego warto go używać?


Zdrowe odżywianie / wtorek, Październik 10th, 2017

Cukier to zło! To wiemy wszyscy.
I najlepiej go nie jeść! To też oczywista oczywistość 🙂

Ale całkowite wyeliminowanie cukru z diety jest arcytrudne (chyba, że jesteście na takiej diecie jak ja przez pierwsze miesiące „leczenia” ???). Natomiast w przypadku większej części naszego społeczeństwa już samo jego ograniczenie może być zbawiennie dla organizmu. Możemy np. zamiast owocowego jogurtu wybrać ten naturalny i dodać do niego świeże truskawki czy banany, zamiast gotowego musli wykorzystać płatki owsiane, otręby i rodzynki, a wodę smakową zastąpić mineralną z dodatkiem cytryny.

Ale jak upiec ciasto bez cukru?! To prostsze niż się wydaje. Oczywiście na rynku dostępnych jest wiele zamienników cukru, większość to te „chemiczne” na bazie sztucznych składników, których w ogóle nie biorę pod uwagę. Na szczęście można znaleźć te naturalne, a co więcej niewpływające negatywnie na nasz organizm – to  stevia i ksylitol (cukier brzozowy).

Stevia jest 250-450 razy słodsza od cukru.  Ma 0 kalorii. Możemy ją kupić w kilku postaciach – w liściach, w płynie, w tabletkach i w proszku. Najlepsze źródło informacji o stevii jakie udało mi się znaleźć to: http://stewia.zielniczek.pl. Znajdziecie tam szereg informacji o zastosowaniu, właściwościach i formach użycia. Uwaga! Od razu przestrzegam przed proszkami i tabletkami, które możecie znaleźć w supermarketach, tam ekstrakt z liści stevii stanowi jedynie kilka procent proszku/tabletki.

Za “prawdziwą” stevię (glikozydy stewiolowe 95%, woda 5%) w proszku trzeba zapłacić ok. 45-55 zł. za 50 g. Mi udało się znaleźć taką jedynie w sklepach internetowych.

Jeśli chodzi o mnie jestem natomiast fanką cukru brzozowego czyli ksylitolu. Jest tak samo słodki jak cukier, ale zawiera o 40% mniej kalorii i, przede wszystkim (!), ma pozytywny wpływ na organizm. To jakby lustrzane odbicie zwykłego cukru.

“Przede wszystkim ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym jak laktoza, sacharoza, fruktoza, glukoza. Tak jak cukier stosować go można w wysokich temperaturach. Ksylitol wytwarza w organizmie odczyn zasadowy, co oznacza, że wskazany jest przy:

  • infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok)
  • działanie antybakteryjne,
  • suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),
  • przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,
  • chorobach dziąseł i próchnicy zębów, np. paradontozie,
  • zapaleniu ucha środkowego,
  • likwiduje niemiły zapach z ust,
  • przyjazny przy nadkwasocie żołądka, astmie i alergii,
  • jest stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowisdydozę.”

Źródło: https://hipokrates2012.wordpress.com/tag/cukier-brzozowy/

Więcej o właściwościach ksylitolu możecie przeczytać na ww. stronie.

Właśnie ze względu na właściwości ksylitolu nie zdecydowałam się do tej pory zamienić go na stevię. Nie jestem osobą, która nieustannie liczy kalorie, bardziej zależy mi na tym, żeby to co jem było naturalne (ew. jak najmniej przetworzone) i wpływało pozytywnie na mój organizm.

Ze względu na to, że nie słodzę napojów, ksylitolu używam jedynie do pieczenia, przygotowywania budyniów i czasem dosładzam nim płatki owsiane. W przeciwieństwie do stevii, użycie ksylitolu przy pieczeniu ciast jest zdecydowanie wygodniejsze. Jak wspominałam, cukier brzozowy jest tak samo słodki jak zwykły cukier, ma także podobną strukturę. A więc zazwyczaj bez problemu możecie go używać w proporcji 1:1, gdy korzystacie z przepisów bazujących na zwykłym, białym cukrze z buraków (lub trzcinowym). Wyjątkiem są ciasta drożdżowe, ponieważ ksylitol zabija grzyby. Chociaż zdania są podzielone 🙂 (sprawdź link: http://www.pipilotka.pl/czy-drozdze-rosna-na-ksylitolu/). Ja unikam drożdży, więc opinii na ten temat nie mam 🙂

Ksylitol możesz kupić już właściwie we wszystkich większych sklepach stacjonarnych i internetowych. Tylko uwaga na podróbki – prawdziwy ksylitol pochodzi z Norwegii, zawsze więc sprawdź kraj pochodzenia na opakowaniu, które zamierzasz wrzucić do koszyka. Spory wybór jest np. tutaj https://bestilbio.sklep.pl/szukaj?query=ksylito%3B – nawet w opcji małych saszetek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *