Bezglutenowe muffinki marchewkowe bez cukru


Przepisy / sobota, Październik 7th, 2017

W ten weekend ze słodkości wjechały moje ulubione muffinki: marchewkowe na mące jaglanej i kukurydzianej 🙂 Uwielbiam ich smak i konsystencję. No i to, że są zdrowe! Jak widzicie nawet z ograniczeniami takimi moje łatwo można wyczarować jakieś ciacho 🙂

Składniki: ok. 80 g mąki jaglanej, ok. 80 g mąki kukurydzianej, 2 jajka, 3 spore marchewki, szczypta imbiru w proszku, 1 łyżeczka proszki do pieczenia, szczypta sody oczyszczonej, 70 g ksylitolu (może być oczywiście zwykły cukier, ale nie polecam 🙂 ), 100 g oleju słonecznikowej (może być inny)

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180-200 stopni. Do jednej miski wsypujemy mąki, startą marchewkę, imbir, proszek do pieczenia, ksylitol i sodę. Do drugiej olej oraz jajka i miksuję. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy. Masę wkładamy do papilotek i do piekarnika na ok. 20-30 min.

Gotowe 🙂 🙂 🙂 Smacznego!

 

One Reply to “Bezglutenowe muffinki marchewkowe bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *