Bananowo-jaglane racuszki na niedzielne śniadanie


Przepisy, Zdrowe odżywianie / niedziela, Październik 1st, 2017

U nas dzisiaj leniwa niedziela – późna pobudka i pyszne śniadanie niemal do łóżka 🙂 (wspominałam, że w weekendy dogadzam sobie kulinarnie!).

Największa ochota pojawiła się na jaja i banany. Jako, że nie mogłam się zdecydować – na stół wjechały bananowe racuszki 🙂 do jajek i bananów dodałam jeszcze trochę mąki jaglanej, skrobi ziemniaczanej i ekologicznego proszku do pieczenia. Dzięki temu jest wyszło bezglutenowo, no i oczywiście bez laktozy. Z poniższego przepisu wychodzi spore śniadanie dla dwóch osób.

Składniki: 2 dojrzałe banany, 4 jajka, 4 łyżki mąki jaglanej, 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (ale spałam na oko), pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: banana pokroić na małe kawałki, później rozgnieść w misce widelcem, dodać jaka, mąki i proszek. Wszystko wymieszać widelcem. Konsystencja będzie dość rzadka, ale kawałeczki bananów bez problemu mogą pozostać. Smażyć na oleju rzepakowym lub słonecznikowym na rozgrzanej patelni. Po chwili obrócić na drugą stronę. Placuszki smażą się dosłownie chwilkę, powinny być lekko puszyste. Można podawać z cukrem lub miodem, ale wg mnie same w sobie są wystarczająco słodkie 🙂 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *