Kasza jaglana w roli głównej – szpinakowe racuszki i kopytka


Przepisy / sobota, Wrzesień 23rd, 2017

Czy dzisiaj przypadkiem nie ma jakiegoś Międzynarodowego Dnia Gotowania :)? W każdym razie u mnie chyba właśnie takie święto! Pierwszą sobotę jesieni spędziłam w większości w kuchni próbując aż cztery nowe przepisy, w tym trzy na bazie mojej ukochanej kaszy jaglanej! Dwoma z nich dzielę się poniżej. Smacznego!

1. Szpinakowo-jaglane racuszki

IMG_20170923_115247

Składniki: 60 g mąki jaglanej, 2 czubate łyżki mąki jęczmiennej, pół łyżeczki proszku dopieczenia, odrobina sody oczyszczonej, 80 g świeżego szpinaku, szklanka mleka migdałowego, niewielki banan, jajko, 2 łyżki oleju słonecznikowego, łyżeczka ksylitolu, pół łyżeczki kardamonu

Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki. Do drugiej – szpinak, mleko, jajko, olej, ksylitol, banana i kardamon. Blendujemy na gładką masę. Do mokrych dodajemy składniki suche i jeszcze blendujemy. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Przepis oryginalny tutaj: http://naszakasza.pl/przepisy/jaglane-pancakes-ze-szpinakiem/ Ja, ze względu na dietę, zamieniłam niektóre składniki, a niektóre pominęłam. Placki wyszły bardziej płaskie, ale przepyszne 🙂 Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch osób.

2. Jaglane kopytka

IMG_20170923_170201.jpg

Składniki: 100 g kaszy jaglanej (suchej), jajko, 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta soli

Przygotowanie: Kaszę gotujemy i ostudzoną blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól i wyrabiamy ciasto. Na desce oprószonej mąką formujemy walki, a następnie kroimy na kopytka. Wrzucamy do osolonego wrzątku. Jak wypłyną gotujemy jeszcze przez chwilę i wyjmujemy z wody. Gotowe!

Przepis, z którego właściwie 1:1 korzystałam jest tutaj http://zmyslowesmaki.pl/2017/05/18/szybkie-kopytka-bezglutenowe/

Ja podałam kopytka z ciepłymi buraczkami. Buraczki przyprawiam tak, żeby było zdrowo 🙂 zakwaszam cytryną, dodaję trochę drobno posiekanej cebuli i ksylitolu. Pyszne na zimno i na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *